İLAÇ GÜVENLİK İZLEM FORMLARI HAKKINDA AÇIKLAMA

01 Kas

İLAÇ GÜVENLİK İZLEM FORMLARI HAKKINDA AÇIKLAMA

DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIMIZ;

İlaç Güvenlik İzlem Formları ile ilgili olarak SUT ve Mevzuat komisyonunun hazırladığı bilgilendirme yazısı ektedir.

26/10/2017 tarihli ve 2179695 takip numaralı İlaç Güvenlik İzlem Formları Hakkında 2017/3 sayılı Genelge yayımlanmıştır. Genelge 31/10/2017 tarihinde odamız web sitesinde duyurulmuştur.

Genelgede bahsedilen konuları özetle şu şekilde özetleyebiliriz: Bazı ilaçların kullanımı sırasında meydana gelebilecek ciddi advers olayları takip edebilmek için ‘’Hasta Onay Formu’’ ve ‘’İlaç Güvenlik İzlem Formu’’ uygulaması kullanılmakta idi. Bu takibi daha verimli hale getirebilmek için sözkonusu formlarda ve uygulama basamaklarında birtakım düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeleri incelediğimizde biz eczacıları yakından ilgilendiren konular şu şekildedir:

1-  Sözkonusu ilaçları kullanan hastalarda meydana gelebilecek advers olaylara karşı daha dikkatli olunmalı ve farmakovijilans kuralları eksiksiz uygulanmalıdır.

2-    İlaç Güvenlik İzlem Formu uygulamasının vi. ve vii. Maddesinde  ‘’Reçete eden hekim, formun bir nüshasını hasta dosyasına konulmak üzere alır. Diğer nüshayı hasta veya hasta yakını ile eczaneye gönderir. Eczacı, formları aylık olarak biriktirip, müteakip ayın ilk on günü içinde ilgili İl Sağlık Müdürlüğüne, İl Sağlık Müdürlüğü de TÜFAM’a aynı ay içinde gönderir.’’ denmektedir.

SONUÇ OLARAK: Aşağıda belirtilen ilaçlara ait reçeteler ile birlikte mutlaka İLAÇ GÜVENLİK İZLEM FORMUNU da almamız ve bu formları takip eden ayın ilk on günü içerisinde aşağıda eklediğimiz TNF-& ALFA BLOKERLERİ İÇİN REÇETE BİLDİRİM FORMU doldurularak İl Sağlık Müdürlüğü’ne göndermemiz gerekmektedir. Olası denetimlerde bir sorunla karşılaşılmaması için konuya dikkat edilmesini hatırlatırız.

GENELGEDE BELİRTİLEN İLAÇLAR:

ORENCIA (Abatasept), HUMIRA (Adalimumab), ENBREL (Etanersept), SIMPONI (Golimumab), REMICADE (İnfliksimab), REMSIMA (İnfliksimab), ILARIS (Kanakinumab), IBECTA (Kanakinumab), VERXANT (Sekukinumab), CIMZIA (Sertolizumab), ACTEMRA (Tosilizumab), STELARA (Ustekinumb), MABTHERA (KANSER TANISI HARİÇ) (Rituksimab), BENLYSTA (Belimumab), XELJANZ (Tofasitinib), ENTYVIO (Vedolizumab), HUMIRA (ÜVEİT ENDİKASYONU İÇİN) (Adalimumab), GAZYVA (Obinituzumab)

Okunma 184 defa Son Düzenlenme Çarşamba, 01 Kasım 2017 17:14