Normal Reçete ile Verilmesi Gereken İzlemeye Tâbi İlaçlar Hakkında Duyuru

41A.00.1195
26.01.2018

BÖLGE ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu resmi web sayfasında 26.01.2018 (bugün) Normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tâbi ilaçların 01/02/2018 tarihinden itibaren eczacılar tarafından renkli reçete sistemine kaydedilmesine ilişkin duyuru yayımlanmış olup, Renkli Reçete Sistemi konulu 25.01.2018 tarihli ve E.13726 sayılı Kurum Talimatnamesine yer verilmiştir.

İl Sağlık Müdürlüklerine iletilen talimatname ile;

Normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tâbi ilaçların kötüye kullanımlarını önlemek amacıyla bahsi geçen ilaçların 01/02/2018 tarihinden itibaren eczacılar tarafından renkli reçete sistemine kaydedilmesi gerektiği, bu kapsamda söz konusu ilaçların normal reçete ile temin edilmesine devam edilecek olup, bu ilaçlar için;

-Sosyal güvenlik provizyon sistemlerinden onay alınarak karşılanan reçeteler haricinde olan ve hastalar tarafından ödemesi yapılan ilaçlara ait reçetelerin eczacılar tarafından renkli reçete sisteminin "reçete oluştur" bölümünden manuel olarak giriş yapılarak kaydedilmesi gerektiği,

-Reçete sisteme kaydedildikten sonra ilaçların hastaya verilmesinin gerekmekte olup, sisteme kaydedilen reçetedeki ilaçların İlaç Takip Sistemine bildirimi yapılarak reçetenin "tamamlandı" konumuna getirilmesi gerektiği,

-Sosyal güvenlik provizyon sistemlerinden onay alınarak karşılanan reçeteler için ayrıca bir işlem yapılmasına gerek olmadığı. Ancak, sosyal güvenlik provizyon sistemlerinden yazılan reçetenin hasta tarafından ödemesi yapılarak temin edilmek istenmesi halinde yukarıda belirtilen işlemlerin yapılması gerektiği,

-Basılı reçetelerin asıllarının ve sosyal güvenlik provizyon sistemi üzerinden yazılan elektronik reçetelerin çıktılarının 5 yıl saklanması gerektiği,

-Temin edilmek istenen ilacın hastalara verilmesinden önce, aynı ilacın hastalarda halihazırda bulunup bulunmadığının (kullanım süresinin dolup dolmadığının) gerek renkli reçete sisteminden gerekse sosyal güvenlik provizyon sistemlerinden kontrol edilmesi gerektiği,

-Normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tâbi ilaçlar için renkli reçete sisteminden alınan aylık listenin İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilmesine gerek bulunmadığı,

-Konuya ilişkin kılavuza https://renklirecete.saglik.gov.tr web adresinden ulaşılabileceği bildirilmiştir.

Kurum duyurusu ve "Normal Reçete ile Verilmesi Gereken İzlemeye Tabi İlaçlar Listesi" yazımız ekinde yer almakta olup, bilgilerinizi ve konunun üyelerinize duyurulması hususunda gereğini saygılarımla rica ederim.

Ecz. Arman ÜNEY

Kurum Duyurusu için tıklayınız.

Normal Reçete ile Verilmesi Gereken İzlemeye Tabi İlaçlar Listesi için tıklayınız.