“Oral Oksibutinin” İfadesinin Raporlarda Yer Alma Zorunluluğu Hakkında

26.12.2017

BÖLGE ECZACI ODASI

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA

Bilindiği üzere 9 Eylül 2017 tarihli 30175sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile SUT eki EK-4/F - Ayakta Tedavide Sağlık Raporu (Uzman Hekim Raporu/Sağlık Kurulu Raporu) ile Verilebilecek İlaçlar Listesi”nin 45. maddesi aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

“45. Solifenasin, Tolterodine-L, Trospiyum, Darifenasin, Propiverin, Fesoterodin, Mirabegron, Transdermal Oksibutinin; oral oksibutinine yanıt alınamayan ya da tolere edemeyen hastalarda uzman hekimlerce raporsuz, uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir. Duloksetin, erişkin kadınlarda orta dereceli ve şiddetli Stres Üriner İnkontinans (SÜİ)'ın tedavisinde uzman hekimlerce raporsuz, uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir.”

Birliğimize yapılan bildirimler ile, "oral oksibutinine yanıt alınamayan ya da tolere edemeyen hastalarda…" ifadesinin uygulaması ile ilgili tereddüt oluştuğu aktarılarak; "oral oksibutinin" ifadesinin yalnızca transdermal oksibutinin için gerekli olup olmadığı; "Solifenasin, Tolterodine-L, Trospiyum, Darifenasin, Propiverin, Fesoterodin, Mirabegron" etken maddeli ilaçlar için "oksibutinine yanıt alınamayan ya da tolere edemeyen hastalarda…" ifadesinin yeterli olup olmadığının sorulması üzerine; konuya açıklık getirilmesi amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumdan görüş talep edilmiştir.

Kurum tarafından iletilen ve ekte yer alan görüş yazısında;

EK-4/F - Ayakta Tedavide Sağlık Raporu (Uzman Hekim Raporu/Sağlık Kurulu Raporu) ile Verilebilecek İlaçlar Listesi”nin 45. maddesinde yer alan “oral oksibutinine yanıt alınamayan ya da tolere edemeyen…” ifadesinin "Solifenasin, Tolterodine-L, Trospiyum, Darifenasin, Propiverin, Fesoterodin, Mirabegron, Transdermal Oksibutinin” etken maddeli tüm ilaçlar için gerekli olduğu belirtilmektedir.

Bilgilerinizi ve tüm üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim.

Ecz. Arman ÜNEY

Kurum yazısı için tıklayınız.