Oda Başkanımız Ecz. Zeynep Sönmez'in 2021 Seçimli Olağan Genel Kurul Konuşması

Değerli meslektaşlarım,

2019 yılının son günlerinde başlayan zor süreçte büyük stres altında ne ile savaştığımızı bilmediğimiz günlerde bile özveriyle kamu sağlığını önceliği ile kamuda özelde ve eczanede sevdiklerinin hayatı pahasına cesurca çalışan bir meslek grubunun üyesi olmaktan şeref duyuyorum.

Pandeminin ilk günlerinden itibaren üstlendiğimiz önemli görevler ile sağlık sisteminin sürekliliğini sağlamak ilaç ve sağlık danışmanlığı hizmetlerini yerine getirmek üzere yoğun bir çabayla 7 gün 24 saat hizmet vermeye devam ettik, ediyoruz. Türkiye’nin her yerinde tam kapanma dönemleri dahil mesleğini icra etmekten kaçınmayan büyük bir özveriyle hizmet sunan biz eczacılar yıllardır olduğu gibi sağlık hizmetinin vazgeçilmez bir parçası olduğumuzu gösterdik. Bu dönemde hastalarımızın ilaç ve sağlığa dair her şeye erişebilmesi kişisel koruyucu ekipmanlar, gıda takviyeleri, ücretsiz maske gibi imkanlardan faydalanabilmesi, aşı farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları dahil birçok alanda çalışmalar yürüttük. Kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın reçetesiz olarak düzenli kullandığı ilaçlarını temin ettik. Bu durum özellikle eczacı ve eczane teknisyenlerimiz için ciddi bir yoğunluğa ve bulaş riskine sebep olsa da halkın sağlığını önceleyen biz eczacılar verilen bu görevi de layıkıyla yerine getirdik ve getirmeye de devam ediyoruz.

Değerli meslektaşlarım,

Dünyayı etkisi altına alan yeni korona virüsü ile mücadele ederken çok yıprandık. Ekonomik kayıplarımız oldu. Zoraki alışkanlıkları hayatımızın bir parçası haline getirmeye çalıştık. Bu süreçte birbirimizden de uzak kaldık. Özledik birbirimizi. Ama daha kötüsü meslektaşlarımızı ve çalışma arkadaşlarımızı kaybettik. Kaybettiğimiz tüm sağlık çalışanlarını saygıyla ve rahmetle anıyorum.

Değerli meslektaşlarım,

İl sağlık müdürlüğümüzün büyük desteği, belediyelerimizin yardımı, aldığımız önlemler ve de meslektaşlarımızın dikkati sonucunda ilimizde hiçbir eczacı ve teknisyenimizi kaybetmemiş olmamız bizi mutlu etmektedir. Eczane ziyaretlerimizde üzülerek gördük ki maske mesafe kuralları biraz esnetilmiş. Maalesef pandemi güçlü şekilde devam etmektedir. Büyük acılar yaşamamak için lütfen kurallara uymaya devam edelim.

Değerli meslektaşlarım,

Covid’19 pandemisi henüz kontrol altına alınamamışken yaşadığımız orman yangınları, sel felaketleri ve kayıplarımız bizleri çok üzdü. Karatepe bölgesinde çıkan yangın sürecinde odamız; Kızılay ve il afet müdürlüğü yetkilileri ile sürekli iletişimde kalarak bölgeden gelen ihtiyaçlara göre gerekli medikal malzeme ve ilaç ihtiyaçlarını temin etmiştir. Desteleriniz için sizlere teşekkür ederim.

Ülkemizin her yanında çıkan yangınlar ve büyük bölgeleri etkileyen sel felaketlerinde meslek örgütümüzün hızlı reflekslerle bölgelere gerekli tıbbi yardımı ulaştırmaları mutluluk vericidir. Meslek örgütümüzün aynı şekilde mesleğimizin ana sorunlarını da çözmesini temenni ediyorum.

Değerli meslektaşlarım,

“Hep birlikte” ana fikriyle yönetime geldiğimiz 2019 eylül ayından kısa süre sonra başlayan pandeminin yol açtığı olumsuzluklara rağmen 2019 da sizlere bu kürsüden verdiğimiz tüm sözleri tutmanın gururunu yaşıyoruz. Bu başarı kesinlikle tek tek kişilerin değil! Bu başarı “ben” demeden, yorulmadan çalışan, ekip olmanın ne demek olduğunun güzel bir örneği olan tüm çalışma arkadaşlarımındır. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Değerli meslektaşlarım,

Covid 19 süreci bize altını çizerek gösterdi ki hantal, değişime ve gelişime kapalı, teknoloji ile küsmüş, mesleki sorunları görmezden gelen, çözüm üretmekten çok uzak yönetim anlayışları başarısızlığa mahkumdur!

Kki, sayıları her geçen gün artan eczacılık fakülteleri, kördüğüm haline gelmiş yardımcı eczacılık uygulaması, sürekli azalan kâr marjları ve bunun gibi birçok kronik sorunumuz eczanelerimizin varlığını tehdit etmektedir.

Mesleğimizin kanayan yarası olan birçok sorunun sadece seçim dönemlerinde hatırlanıp seçim malzemesi olarak kullanılmasından çok rahatsızım. Çözümsüzlüğü bir çözümmüş gibi sunup kaygılarımızla bizi yönlendirmeye çalışmak ucuz ve acınasıdır.

Üzülerek söylüyorum ki meslek örgütümüzün çatısı ne pandemi sürecini ne de mesleki süreçleri olması gerektiği gibi yönetememiştir.

Değerli meslektaşlarım,

Ünlü bir filozofun MÖ 500 lü yıllarda net bir şekilde dile getirdiği gibi “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir!” Gelişmelere, değişimlere hızla ayak uyduramayanlar yok olmaya mahkumdur. Belki yok olma sürecini küçük hesaplarla yavaşlatabilir ama sonuç hiçbir zaman değişmez! Çöküş kaçınılmazdır.

“hep birlikte” yapılabilecek çok şey olduğunu kanıtlamış bir eczacı odasının başkanı olarak söylüyorum ki inançla, dürüstlükle, azimle aşılamayacak bir sorun yoktur.

Adil, eşitlikçi, şeffaf, denetlenebilir, yeniliklere açık, dürüst, samimi, ilkeli, kararlı, kişilerin değil tüm meslektaşların çıkarlarını gözeten, bir oda yönetimi için çok daha büyük bir heyecanla, çok daha dinamik, genç ve büyük bir ekip olarak odamızın yönetimine tekrar adayız.

Bu zorlu süreçte yönetim kurulu ve odamızın tüm kurulları ile birlikte çok çalıştık ve onların üstün gayretleriyle birçok yeniliğe imza attık, aktif ve üretken bir oda olmasını sağladık. Neleri başardığımızı birazdan ekip arkadaşlarım zaten sizlerle paylaşacak. “Hep birlikte” daha yapacak çok işimiz var.

Her konuşmamın sonunda dile getirdiğim Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün biz kadınlara verdiği seçme ve seçilme hakkı sayesinde bu kürsüden konuşabildim. Onun açtığı yolda azim ve kararlılıkla yürüyerek mesleğimizi bilimin ışığında, atamızın güvendiği Türk milletinin bir ferdi olarak her daim ileriye götüreceğiz. Buna inancım tamdır.

Genel kurulumuzun mesleğimize ve geleceğimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum, saygılarımla.

30 Eylül 2021 - Okunma Sayısı : 1003