KONTROLE TABİ İLAÇLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR HK.

1 Nisan 2018 den itibaren Beyaz Reçete ile Verilmesi Gereken Kontrole Tabi İlaçları İçeren Reçeteleri Karşılarken DİKKAT Edilmesi Gereken Hususlar:

• Her şeyden önce reçetenin doktor tarafından renkli reçete sistemine (RRS) kaydedilip kaydedilmediğini sorgulamalıyız. (RRS de ‘’reçete sorgula’’ ekranında tc kim. no ve e-reçete no yazıldığında reçete bulunuyorsa doktor tarafından RRS ye elektronik kayıt yapılmış demektir)

• SENARYO 1: RRS ye ve medulaya reçete elektronik olarak yazılmışsa: Reçeteyi medulaya kaydedip reçeteyi sonlandırdığımızda RRS ye otomatik olarak aktarılır.(NOT: RRS ye aktarımı bekleyip görmek gerekir. Bu işlem yaklaşık yarım saat kadar bir zaman alabilmektedir. Çünkü istisna olarak bazen aktarım gerçekleşmeyebiliyor. Örneğin medula ilaç bitiminden 15 gün öncesinden provizyon verirken RRS bunu kabul etmeyebiliyor)

• SENARYO 2: Doktor, medula e-reçetesi yazmış reçetede kontrole tabi ilaç var ve bunu RRS üzerinden yazmamış (BU İLK ETAPTA EN ÇOK KARŞILAŞACAĞIMIZ DURUMDUR, DOKTORLAR YAZILIMLARINI RRS İLE ENTEGRE EDENE KADAR DA BU ŞEKİLDE DEVAM EDECEKTİR)  bu durumda hasta elinde bir şifre ile geldiğinde bu şifre ile reçete medula ekranında açılacak, fakat RRS de açılmayacaktır. Reçetedeki kontrole tabi ilacı RRS ye ‘’reçete giriş’’ ekranından bizim kaydetmemiz gerekmektedir. Ardından medulaya kaydedip sonlandırdıktan sonra RRS den bu reçeteyi içeri aktar deyip e-reçete numarası ile meduladaki karekod bilgilerini içeri aktarmamız gerekir. Bu durumda kağıt olarak reçete almamız ve saklamamız gerekmez.

• SENARYO 3: Doktor içeriğinde kontrole tabi ilaç bulunan kağıt reçete yazmış: Reçeteyi RRS ye kaydedeceğiz (RRS de elektronik kayıt var ise ‘’reçete sorgula’’ ekranından elektronik olarak, RRS de elektronik kayıt yok ise ‘’reçete giriş’’ butonundan) , ardından medulaya kaydedip sonlandıracağız ve RRS den bu reçeteyi içeri aktar deyip medula işlem numarası ile meduladaki karekod bilgilerini içeri aktaracağız. Bu durumda kağıt reçeteyi SGK ya göndereceğiz.

• SENARYO 4: Herhangi bir nedenle kontrole tabi ilacı hasta, reçeteli olarak perakende almak istediğinde: Reçeteyi RRS ye kaydedip elden satış yap deyip karekodları sonlandırdıktan sonra hastanın elindeki reçeteyi alıkoyup 5 yıl süreyle arşivliyoruz. ( NOT: Bu işlemi çoğu eczane otomosyon sistemi stoktan düşüremediği için bu işlemden sonra otomosyon sistemi üzerinden stok düzeltme gereği duyulacaktır)

• Cezaevi mahkum reçeteleri ve özel sigorta reçetelerinde kontrole tabi ilaç var ise: reçete kaydını yapmadan önce RRS ye reçete kaydedilir. (RRS de elektronik kayıt var ise ‘’reçete sorgula’’ ekranından elektronik olarak, RRS de elektronik kayıt yok ise ‘’reçete giriş’’ butonundan) Eczane otomosyon sisteminden veya özel sigorta provizyon sisteminden reçete kaydı yapıldıktan sonra RRS de ki kayıt bulunur Provizyon numarası ve kurum (örn: Adalet bakanlığı) seçilerek içeri aktar denir. (Not: Kurum tanımlamalarında kurum GLN numaralarının doğruluğundan emin olunmalıdır) bu durumda da reçete ilgili kuruma gönderileceğinden saklanmaz.

• Ay sonu müdürlüğe teslim edilmek üzere renkli reçete icmal listeleri alınırken kontrole tabi ilaçların icmal listesinin teslimine gerek yoktur.

02 Şubat 2018 - Okunma Sayısı : 3726