Sağlıkta şiddete karşı önleyici, caydırıcı ve kapsamlı politikalar istiyoruz!

Basına ve kamuoyuna,

17 Temmuz 2018 tarihinde Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görevini yapan Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’ın bir hasta yakınının saldırısı sonucu yaralandığı medyaya yansımıştır. Kendisinin hayati bir tehlikesi olmamasını umut ediyor, acil şifa dileklerimizi iletiyoruz. Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde de Mersin’in Tarsus ilçesinde bir eczanemiz saldırıya uğramış ve bu saldırı sonucunda dört eczane çalışanı yaralanmıştı.

Toplumsal bir sorun olarak varlığını koruyan ve artık kronikleşen sağlıkta şiddet vakalarına hemen her gün bir yenisi ekleniyor. Ve bizler için üzüntümüzü ifade etmek, acil şifa dileklerinde bulunmak artık katlanılmaz bir hale geldi. Günün her saati yurttaşlarımıza hizmet veren sağlık çalışanları olarak; sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalıyor, bunların sonucunda caydırıcı cezaların verilmediğini görüyor ve bunların neticesinde mesleklerimizin itibarsızlaştırıldığına şahit oluyoruz.

Sağlıkta şiddette karşımıza çıkan tablo; şiddeti önler nitelikte önlemlerin alınmadığını, caydırıcı cezaların uygulanmadığını kanıtlar niteliktedir. Sağlık çalışanları görevleri başında kendilerini güvende hissetmemekte, yaşanan şiddet vakaları kendilerini tehdit altında hissetmelerine yol açmaktadır. Ve tüm bunlar, biz sağlık çalışanlarının halkımıza nitelikli ve kesintisiz sağlık hizmeti sunması noktasında engel teşkil etmektedir. Can güvenliği endişesi ile sağlık hizmetinin sekteye uğraması kabul edilebilir bir durum değildir.

Türk Eczacıları Birliği olarak; sağlıkta şiddete karşı önleyici, caydırıcı ve kapsamlı politikaların bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiği konusundaki ısrarımızı sürdürüyor,  tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz.

MERKEZ HEYETİ

20 Temmuz 2018 - Okunma Sayısı : 757